3D printanje – od ideje do proizvoda u nekoliko minuta

3D printanje ili aditivna proizvodna tehnologija (kako ga stručno nazivaju) zapravo je veoma jednostavan način da u kratkom vremenu izradite neki predmet koji ste prije toga osmislili u specijaliziranom programu na računalu.

Želite li izraditi vlastiti predmet ?
Imate i ideju za novi proizvod te želite izraditi prototip ili maketu svoga predmeta?
Nudimo brzu i profesionalnu uslugu 3d ispisa.
3D printanje vršimo najmodernijom tehnologijom FFF, sloj po sloj.
Ako imate već gotov model pošaljite nam i mi ćemo izraditi ponudu za Vas.
Za izradu i procjenu troškova potreban nam je stari dio ili 3d model dijela kojeg želite ispisati.
Kod 3D ispisa najprije je potrebno napraviti 3d model predmeta za ispis, bilo da se radi o novom ili nekome starom i potrošenom predmetu, kontaktirajte nas za uslugu 3D modeliranja ili 3D ispisa, info(at)cromaps.com.

Nagli razvoj računalne tehnologije doveo je do napretka u svim segmentima poslovanja. Razvojem 3D tehnologije počeo se razvijati i 3D ispis koji danas ima nezamjenjivu ulogu u industriji. Radi konkurentnosti tržišta, 3D ispis omogućuje brzo prototipiranje modela koji zatim vode finalnim rješenjima što je donedavno bio dugotrajan proces. 3D modeliranje sve je zastupljenije, postoji mnogo alata pomoću kojih se izrađuju virtualni modeli koji uz pomoć 3D pisača postaju stvarni, a uz prototipove izrađuju se i razni alati. Nekada veoma skupa tehnologija, danas je radi niskih cijena sve više zastupljena u ostalim granama poslovanja.

U današnje doba, svakodnevno smo okruženi računalima, bilo da se radi o pametnim telefonima, tabletima ili osobnim računalima, te tako nesvjesno živimo u 3D virtualnom svijetu. 3D tehnika sve je raširenija i lako prepoznatljiva, a najvažnije je da privlači mnogo pažnje. Prilikom igranja računalnih igara, kupovinom preko raznih web trgovina stupamo u virtualni svijet, a sada uz pomoć 3D pisača sve što je virtualno, može se predočiti kao realno. 

3D pisač stvara čvrsti 3D objekt iz različitih materijala, umjesto stvaranja jednostavnog papirnatog dokumenta poput printera za "papir". 

Najbolji opis kako funkcionira 3D pisač je taj da se dokument, odnosno model ispisuje sloj po sloj slaganjem određenog materijala do gotovog proizvoda.

3D tisak ili izravna digitalna proizvodnja revolucionaran je segment modernih tehnologija, a u narednom će se desetljeću koristiti za izgradnju svega, od kuće do aviona, hrane te čak i zamjene za tkivo i organe iz vlastitih stanica. Svakog dana, nove aplikacije 3D ispisa su razvijenije diljem svijeta, pa čak i u svemiru u kojem NASA ispituje takve dizajne koji će funkcionirati u stanju nulte gravitacije i podržavati ljudska istraživanja ostalih planeta.

Trenutno je najzastupljeniji u industriji, gdje se vodi velika bitka s brzinom realizacije projekata, a uz pomoć 3D pisača smanjeno je vrijeme izrade samih prototipova, povećana mogućnost stalnih inovacija i dopuna te stvaranja umanjenih prototipova radi boljih procjena konačnog modela. Tehnologija je sve više zastupljena u medicini gdje se najbolje vidi sam proces izrade. Od slike koja se modeliranjem razrađuje u najsitnije detalje, moguće je detaljno uvidjeti problem te ga tako ispraviti. 3D ispisi sve se češće koriste kod implantacije kukova, čeljusti, zdjelica i ostalih dijelova tijela. 3D ispis predstavlja suvremenu tehnologiju koja se svakodnevno sve više razvija i doprinosi razvoju znanosti i umjetnosti.