Međimurska županija

Opći podaci županije:
Površina: 729 km²
Broj stanovnka: 118.426 (podaci 2001.g.)
Broj gradova: 3
Broj općina: 22
Sjedište županije Čakovec

Međimurska županija nalazi se na sjeveru Republike Hrvatske, između rijeka Drave i Mure i prostorno je najmanja hrvatska župnija. Međimurje nosi nadimak Hortus Croatiae (Vrt Hrvatske). Sjedište županije je u gradu Čakovcu koji je i najznačajnije administrativno, gospodarsko, prometno, trgovačko i kulturno središte Međimurja. Čakovec, grad Zrinskih, s dobro očuvanim dvorcem i starim parkom, zadržao je u arhitekturi i mnoga obilježja europske "secesije" u samom središtu gradske jezgre.

Raznovrsnost pejzaža, očuvana i ekološki izbalansirana priroda, vinorodni brežuljci, izvorna i bogata gastronomska ponuda probranih domaćih specijaliteta, očuvani tradicijski obrti, izvorni folklor, bogato povijesno nasljeđe, mnogobrojne kulturne i zabavne manifestacija obilježavaju prepoznatljivost destinacije u okviru turističke ponude kontinentalne Hrvatske.

GODINA ZRINSKIH U MEĐIMURJU

Poglavarstvo Međimurske županije prihvatilo je prijedlog Matice Hrvatske – Ogranak Čakovec, da se 2008. godina proglasi Godinom Zrinskih u Međimurju, a u cilju što dostojnijeg i svećanijeg obilježavanja 500. obljetnice rođenja Nikole Šubića Zrinskog.

S tim u svezi će Međimurska županija i Matica Hrvatska – Ogranak Čakovec usuglasiti programe svečanosti koje će se održavati tijekom ove godine.