Istarska županija

Opći podaci županije:
Površina: 2 813 km²
Broj stanovnka: 206 344 (podaci 2001.g.)
Broj gradova: 9
Broj općina: 30
Sjedište županije Pazin

Istarska  županija obuhvaća veći dio Istre - najvećeg jadranskog poluotoka, smještena u sjeveroistočnom dijelu Jadranskog mora. Klima je mediteranska, vrlo ugodna, s najvišom prosječnom temperaturom zraka od 26°C u kolovozu i najnižom prosječnom temperaturom od 5°C u siječnju. Ljeta su suha i topla s više od 10 sati sunca dnevno.  Istra, kao turistički najrazvijenija primorska regija Hrvatske, u jednom danu može ugostiti oko 200 tisuća posjetitelja u svojim hotelima i apartmanskim naseljima, kampovima i u privatnom smještaju.

Zaštićeni predjeli u Istarskoj županiji su poznati prirodni rezervati - nacionalni park Brijuni, park prirode Učka, zaštićeni krajolik Limski zaljev, Motovunska šuma, park šuma Zlatni rt i ornitološki rezervat Palud pokraj Rovinja, park šuma Šijana pokraj Pule i zaštićeni krajolik Kamenjak na samom jugu Istre. Brijunski arhipelag je zanimljivo odredište s biljnim staništem od oko 650 biljnih vrsta.

Istra je jedna od najposjećenijih turističkih regija u Hrvatskoj, blaga istarska klima, svjež zrak i čisto more omogućuju aktivan odmor tijekom cijele godine.