Sašimi

Sašimi - Makrobiotika - CroMaps

Od svih vrsta ribe, školjki i rakova, crvena i plava riba su najviše Jang vrste. Među te spadaju tuna, crveni grgeč, haringa, sardine i losos. Bijela riba kao što su list, iverak i vahnja obično je više Jin. Ostrige, kapice, dagnje i hobotnice su više Jin, dok su škampi, rakovi i jastozi više Jang. U načelu je preporuka jesti više Jin vrste riba, rakova i školjki.

Sašimi je japanski naziv za ribu koja se sjecka na tanke kriške i jede sirova. Služi se s umakom.


Autor:

Recepti

 • Pečena riba

  Brzo operite ribu, pa je polijte marinadom od jednake količine tamarija i vode i malom količinom struganog đumbira (đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, porijeklom iz Kine). Marinirajte ribu u toj marinadi oko 1 sat. Onda je stavite u tepsiju malo podmazanu uljem, prekrijte i ostavite da se peče u pećnici na temperaturi od 190°C dok ne bude skoro gotova. Skinite poklopac i tako završite pečenje ribe.

 • Punjeni škampi

  Isjecite kruh na kockice 0,6 do 1,2 cm i pržite u suhoj tavi dok ne porumene i postanu malo hrskave. Drugu tavu podmažite jednom jušnom žlicom kukuruznog ulja i pirjajte luk i celer dok luk ne postane proziran. Izmiješajte sa krušnim mrvicama. Dodajte 1/2 šalice vode i 1 čajnu žličicu tamarija. Operite škampe i izvucite plavu žilu iz sredine kroz mali rez niz donju stranu. Škampe stavite na dno tepsije. Mješavinu od mrvica ravnomjerno rasporedite preko škampi.

 • Riba pečena u tavi

  Marinirajte ribu 30 minuta do 1 sat u mješavini od jednakih dijelova tamarija i vode i male količine struganog đumbira. Osušite salvetom i uvaljajte u kukuruzno brašno ili brašno za kolače. Stavite u tavu koja je do visine od 0,3 do 0,6 cm napunjena uljem i pržite dok ne porumeni sa jedne strane. Onda okrenite na drugu stranu, pa i nju pržite dok ne porumeni.


Vina

 • Plavac

  Kvalitetno vino s kontroliranim porijeklom
  Boja: Crveno vino
  Slador: Suho vino
  Sorta: Plavac mali
  Berba: 2005
  Proizvođač: Badel 1862 d.d. - Vinarija Dingač
  Alkohol: 12.20 %
  Regija: Južna Dalmacija

 • Silvanac zeleni

  Kvalitetno vino s kontroliranim porijeklom
  Boja: Bijelo vino
  Slador: Suho vino
  Sorta: Silvanac zeleni
  Berba: 2005
  Proizvođač: Badel 1862 d.d. - kurija Nespeš
  Alkohol: 11.60 %
  Regija: Središnja Hrvatska

 • Graševina

  Kvalitetno vino s kontroliranim porijeklom
  Boja: Bijelo vino
  Slador: Suho vino
  Sorta: Graševina
  Berba: 2005
  Proizvođač: Čobanković Mirko, obrt za proizvodnju vina i vinogradarstvo
  Alkohol: 12.5 %
  Regija: Slavonija