Grad Biograd na Moru

Biograd, grad i luka u sjevernoj Dalmaciji, nalazi se 28 km južno od Zadra. Smješten je na malom poluotoku i kopnu. Na njegovoj sjevernoj strani je uvala Bošana a na južnoj Soline. Ispred grada su otoci Planac i Sv. Katarina (sa svjetionikom). Nekad krunidbeni grad hrvatskih kraljeva. Biograd je luka često posjećena od nautičara čije je odredište Kornatski arhipelag.

Osim po svojem kulturnom i povijesnom naslijeđu, Biograd je također poznat po lijepim plažama, slikovitim uvalama i raznim smještajnim pogodnostima.

U Gradskom muzeju možete pogledati brojne artefakte i dokaze burne prošlosti Biograda. Tu se nalazi zanimljiva arheološka kolekcija s pretpovijesnim, antičkim i ranohrvatskim nalazima, brodski teret iz 16. stoljeća i brojni drugi izlošci. Glavni dio antičkog naselja bio je smješten na poluotoku grada, a sve do kraja 19.stoljeća grad su štitili bedemi s kružnim kulama. Od ostalih znamenitosti možete pogledati ostatke samostana Sv.Ivana, zatim je tu crkva Sv. Anastazije sa baroknim oltarima iz 1761 i dvije male crkvice iz 1850 - crkve Sv. Roka i Sv. Antonije.

Biograd na Moru važan je povijesni grad u Dalmaciji. Prvi put spominje se sredinom 10. st. U 11. st. bio je sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa. Danas je Biograd  jako i moderno turističko središte i sjedište istoimene rivijere. Upravo tu, pred Biogradskom rivijerom, nalazi se najljepša i najraskošnija atrakcija: Kornatski arhipelag - stotine pustih otoka najfantastičnijih oblika - kruna ljepote Jadrana. U neposrednoj blizini morske obale je i Vransko jezero, bogato slatkovodnom ribom, a podvodne terene uz obalu jezera naseljavaju ptice močvarice.

Biogradska rivijera okružena je nacionalnim parkovima, i to: "Paklenica", "Plitvička jezera", "Krka", "Kornati", te park prirode Telašćica. Sve to govori o izuzetnoj atraktivnosti toga područja. Među značajnijim kulturno-povijesnim spomenicima na Biogradskoj rivijeri osobitu pažnju zaslužuje Benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana iz 1125. godine na brdu Ćokovac, iznad mjesta Tkona na otoku Pašmanu. Tijekom vjekova bio je rasadište slavenske liturgije i glagoljske književnosti. Na portalu gotičke crkve ističe se gotički kip Bogorodice. 

U crkvi su nadgrobne ploče s glagoljskim natpisima, grbovi opata i vrijedno slikano raspelo iz 15. st. Nepuna tri kilometra sjevernije od Ćokovca, uz obalu mora, u mjestu Kraju, također na otoku Pašmanu, nalazi se Franjevački samostan sv. Dujma. Samostan je osnovan krajem 14. st. i ima lijep klaustar s trijemom i bogatu knjižnicu. U refektoriju samostana čuva se više vrijednih baroknih svetačkih slika. Iznad mjesta Sv. Filip i Jakov u polju stoji osamljena Crkva sv. Roka iz 14. st., a predstavlja jedini spomen nekadašnje bogate Rogovske benediktinske opatije.

Nedaleko od Vranskog jezera, u mjestu Vrani, nalaze se ostaci grada Vrane te vrijedan i rijedak spomenik turskog graditeljstva na tlu Dalmacije - han Jusufa Maškovića iz 1644-1645.U Zavičajnom muzeju u Biogradu na Moru, pod nazivom "Teret potopljenog broda iz 16. st." nalazi se bogata zbirka raznolikoga materijala izvađenog iz broda koji je krajem 16. st. potonuo kod otočića Gnalić u Pašmanskom kanalu.

Renomirani hoteli, turističko naselje, marine, kampovi i udoban smještaj u kućnoj radinosti pružaju mogućnost odabira smještaja. Više desetaka restorana, konoba, pizzeria i snack-barova, kafići i slastičarnice, te diskoteke, plesne terase kina i sportski sadržaji učiniti će boravak ugodnijim i raznolikijim.